Thursday, September 29, 2011

Dasar 1 Murid 1 Sukan

1.1 PENGENALAN
     Dasar 1 Murid 1 Sukan (1M 1S) mewajibkan setiap murid menyertai sekurang-kurangnya satu aktiviti sukan di sekolah. Dasar ini menyokong perlaksanna Falsafah Pendidikan Kebangsaaan yang memberikan tumpuan ke arah melahirkan insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani.
      Dasar ini selaras dengan Dasar Sukan Negara yang memberikan penekaan kepada Sukan Untuk Semua dan Sukan Untuk Kecemerlangan. Matlamat dasar ini memberikan perhatian yang utama kepada murid yang kurang aktif supaya mereka melibatkan diri dalam aktiviti sukan. Pada masa yang sama, bakat murid yang berpotensi akan digilap dan dibangunkan melalui program Sukan Prestasi Tinggi Sekolah (SPTS).
      Bidang sukan sangat penting dalam mengoptimumkan keupayaan fizikal murid selaras dengan ungkapan minda yang cerdas terletak pada tubuh yang sihat. Dalam konteks ini, bidang sukan memainkan peranan yang penting bagi melahirkan insan yang sihat, cergas dan produktif agar dapat memberikan sumbangan kepada kesejahteraan sosial serta pembangunan ekonomi negara. Jesteru,pelbagai aktiviti sukan diperkenalkan bagi menarik minat murid agar mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif.
     Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melaksanakan Dasar 1 Murid 1 Sukan agar setiap murid menikmati manfaat bersukan dengan harapan dapat membentuk generasi yang membudayakan sukan seiring dengan keperluan akademik.

2 comments:

 1. This is a good idea : )
  1 Murid 1 Sukan, can help to promote healthy lifestyle in their school time as well as develop it into a habit... Through sport can also help to develop teamwork instead of letting them immerse in own world by just playing PSP/ computer game only...

  My personal point of view, if, can involve family in this Dasar, such as a campaign of 'your family game and sport', then encourage them to share/ try to promote sport activity with family will be better in order to provide an integrated sport environment to the children in school plus home.

  ReplyDelete
 2. Terima kasih atas komen anda.
  Penglibatan keluarga dalam dasar ini memang membawa faedah juga. Seperti contoh, semasa sukan, acara sukan berlari semasa ibu bapa boleh merapatkan hubungan bersama.

  ReplyDelete